Franz Keller in Noordwijk | Stan Huygens Journaal | De Telegraaf
Datum: 02-10-1985
"Noordwijk staat niet op de wereldkaart. Ik had er nooit van gehoord. Maar omdat ik hier in de Graaf van het Hoogveen ben komen eten, ken ik deze mooie badplaats. En dat is toch eigenlijk schitterend. Het is toch véél leuker dat een plaats bekendheid krijgt door een eetgelegenheid die er is gevestigd dan door de een of andere grote militaire slag die er geleverd is," aldus Franz Keller. Franz Keller en het wijnschandaalFranz Keller is eigenaar van het twee-sterren-restaurant en de wijngaard Schwarzer Adler in de Kaiserstuhl uit het land Markgraven en de Ortenau. De Kaiserstuhl is een fraaie berg, die als een kegel oprijst uit de laagvlakte van de Boven-Rijn. Duitse Televisie en radioFranz is de laatste tijd niet van de Duitse televisie en radio weg te branden. Dat komt door het wijnschandaal. Franz waarschuwt namelijk al jaren tegen het "geknoei" der Duitse wijnboeren, die de witte wijn alsmaar zoet willen maken. En nu wil iedereen elkaars mening horen. " Die belachelijke zoete Duitse wijn is het gevolg van het feit dat men jaren geleden een foutief marktonderzoek heeft gehouden en de Duitse consument heeft gevraagd of men een "lieflijke zoete wijn" wilde of een droge. Bijna iedereen wilde zoet. Maar men vergat te vragen hoeveel flessen wijn de ondervraagde per maand dronk. Met die zoete wijn plaatste de Duitse wijn zich buiten de gastronomie. Die is niet aan tafel te drinken. Bovendien is het een gemanipuleerde wijn, want zoveel zon hebben wij niet. Er wordt te weinig suiker gevormd in de druif, de chemie moet de natuur een handje helpen. |
En dan begint de ellende. " aldus Franz Keller. Zijn vakbroeders namen zijn uitspraken niet in dank af. VerbluffendHij had zijn eigen wijnen naar Noordwijk meegenomen en zei met verbluffende openhartigheid dingen over Duitse wijn die ik al jaren denk. We dronken een aantal aangename verrassingen zoals de "Weissherbst" een roseachtige wijn van de Spätburgunder. Het had een rode wijn kunnen worden, maar er zat te weinig kleur in de schil. Toch had de wijn een aangename geur en een fikse smaak. twee-sterren-gerechtenDe brigade van de Graaf van het Hoogveen, en de pas 21 jaar oude chef Ricardo van Ede, had er fantastisch bij gekookt. Het restaurant heeft 1 ster in de Michelin-gids, maar onze tafel was het er over eens dat er een paar twee-sterren-gerechten bijzaten zoals de kikkerbilletjes met cantherellen en de kalfsniertjes. Topklasse!
|
Auteur: Thomas Lepeltak | De Telegraaf | Stan Huygens Journaal